zaterdag 22 september 2012

Evenementen op Facebook - wat deed Merthe uit Haren verkeerd?

Merthe uit Haren is het inmiddels beroemde 16-jarige meisje uit Haren dat in alle onschuld een Sweet Sixteen Party wilde organiseren voor haar vrienden. Daarom maakte ze een evenement op Facebook.

Maar door een simpele vergissing werd het een openbare uitnodiging dat als een lopend vuurtje door het land ging en de opening werd van het Acht Uur Journaal van de NOS. Ook andere omroepen en media stortten zich op "Project X Haren".


Wat ging er mis met de Facebook uitnodiging van Mehrte? 

Maar wat ging er nu mis met dat evenement? Op je Facebook nieuwsoverzicht (klik op het Facebook logo) kun links in het menu kiezen voor Evenementen. Je komt in een pagina waar je een overzicht krijgt van huidige en komende evenementen. Met de knop '+ Evenement maken' kun je een nieuw evenement maken op facebook.


Als je op deze knop klikt verschijnt het volgende invulschermpje:

Je kunt hier alle gegevens van het evenement invullen (bijv. Sweet Sixteen Party). Bij Privacy kun je kiezen voor 'Openbaar, Vrienden of Alleen genodigden'. Hier ging het mis met Merthe, ze koos voor '' Openbaar' met als gevolg dat dit evenement als een lopend vuurtje rondging. Als je kiest voor 'Vrienden' dan nodig je al jouw Facebook vrienden uit. Dit kunnen nog steeds veel mensen zijn die je niet echt per se op je verjaardag wilt uitnodigen. Veiliger is om 'Alleen genodigden' te kiezen want hiermee bepaal je zelf wie je uitnodigt.

Workshop Social Media

Als je meer wilt weten over social media dan kun je één van mijn workshops volgen die ik regelmatig geef bij Starsale in Hengelo.

5 opmerkingen:

  1. Google Plus is duidelijker in de keuzes die je maakt bij oa een evenement

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mee eens Rieks. Ik verwacht dat Facebook met aanpassingen komt.

      Verwijderen
  2. Mehrte deed niet zoveel fout als we nu gaan zoeken kun je genoeg verjaardagen vinden die openbaar staan aangemeld en krijgen nauwelijks bezoekers het is zelfs een kunst om uberhaubt bezoekers te krijgen voor een evenement op facebook.

    De grotere vraag moet dan ook zijn wie heeft het plan gesmeden om juist dit partijtje te gaan hypen, want daar zit de adder onder het gras.......Wie heeft als eerst besloten ghe ghe voor dit feestje ga ik veel meer mensen uitnodigen!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er gaan stemmen op om de privacy instelling standaard NIET op Openbaar te zetten Mark. Het zal me niet verbazen als Facebook dit op korte termijn aanpast.

      Verwijderen
  3. Voorzover ik weet kunnen gebruikers onder de 18 hun content helemaal niet delen met de status 'Openbaar'; maar via Vrienden van Vrienden kan het kennelijk ook heel snel gaan. Of is die openbaarheidsregel voor minderjarigen pas kort geleden veranderd?

    BeantwoordenVerwijderen