dinsdag 17 januari 2012

Privacy instellingen voor het gebruik van Facebook

Op Facebook deel je je dagelijkse bezigheden met je vrienden. Maar zijn al je Facebook vrienden ook echte vrienden? Steeds vaker zullen minder goede vrienden, collega's, klanten en leveranciers je toevoegen als Facebook vriend. Je kunt gewoon weigeren maar soms is dat te bot, zeker als het een goede klant is.

Door deze uitgebreide lijst van Facebook vrienden kun je je geremd voelen om updates te plaatsen over de spannende en interessante dingen in je leven. Want wil je echt die foto delen toen je stond te dansen op de bar? Wel met je echte vrienden waarschijnlijk, maar niet met je klanten denk ik.

Het gebruik van Facebook Lijsten.

Als je ondernemer bent adviseer ik om in ieder geval een Facebook Pagina voor je bedrijf te maken. Hiermee breng je een scheiding aan tussen je prive- en zakelijke contacten. En een Facebook pagina is veel effectiever voor het vinden en onderhouden van nieuwe relaties.

Voor het scheiden van je persoonlijke contacten en je zakelijke contacten op je persoonlijke profiel kun je gebruik maken van lijsten. Je kunt zelf lijsten maken waar je elke Facebook vriend aan toevoegt. Je kunt een vriend zelfs op meer dan 1 lijst plaatsen. Hieronder de lijsten die ik gebruik:
In de lijst goede vrienden plaats ik zoals de naam al zegt personen die ik als goede vriend beschouw. De lijst Familie zegt al genoeg. In Starsale staan collega's van Starsale en in Twente staan mensen uit Twente die ik ken. Mijn zakelijke contacten in Nederland staan in Business NL en mijn Turkse zakelijke contacten in Business TR. Verder plaats ik persoonlijke contacten in Turkije in de lijst Turkey en deelnemers aan een van mijn workshops in de lijst workshop.

De getallen achter de lijsten geven overigens het aantal nog niet gelezen berichten aan en niet het aantal vrienden in de lijst.

Door op een lijst te klikken zie ik de berichten van alle personen (en uitsluitend van hen) die ik in de betreffende lijst heb geplaatst.

Privacy instellingen voor Facebook Updates

Je kunt iemand eenvoudig in een lijst plaatsen door met de muis op de naam van de persoon te gaan staan (niet klikken) en nadat het venstertje verschijnt met de gegevens van de vriend ga je met de muis op Vrienden staan (ook weer zonder te klikken). Je kunt nu de lijsten voor deze vriend in- en uitschakelen.


Nadat je je vrienden op de juiste lijsten hebt toegevoegd kun je er voor gaan zorgen dat niet alle berichten voor iedereen te zien zijn.
Je kunt hier kiezen voor een bepaalde lijst, voor bepaalde personen en zelfs kun je bepaalde personen en lijsten uitsluiten zoals hieronder:



Via het menu Startpagina / Privacyinstellingen kun je de standaard privacy van updates instellen.

Door het gebruik van lijsten ben je dus in staat om te bepalen wie gedeelde informatie ziet en wie niet. Bedenk wel dat als je bepaalde groepen of personen uitsluit van een update dat deze personen door de reacties van anderen kunnen begrijpen dat ze bepaalde informatie niet gezien hebben.

Als je meer wilt weten over Facebook en over de professionele toepassing van social media verwijs ik je naar de specialisten van Starsale B.V. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten